De muziek kan toch geen mannenwereld blijven? Vrouwen, kom in actie, bepleiten Saskia Schalekamp, Louise Hensen en Graziella Hunsel.
Roxy Dekker won onlangs de Popprijs op Eurosonic Noorderslag en dat is goed nieuws voor vrouwen in de muziek. Wat Dekker doet, is spelen met vrouwbeelden. In een nummer als Sugardaddy verwent zíj een jongen met een avondje uit, en draait doelbewust de rollen om. In Industry Plant drijft ze de spot met hoe succesvolle jonge vrouwen worden weggezet als nepobaby’s die profiteren van hun goede connecties.
Onderwerpen genoeg voor deze jonge muzikante, want vrouwen staan in de muziekindustrie op een forse achterstand. Als muzikant en cultureel ondernemer zetten wij ons in voor verandering. Goede rolmodellen zijn volgens ons een belangrijke sleutel tot meer gelijkheid in de muzieksector. Dat is niet alleen een emancipatoir doel, maar ook een muzikaal ideaal om een grotere diversiteit aan geluid op het podium te krijgen.
Veel data over vrouwen in de muziek zijn er niet. De laatste cijfers zijn alweer enkele jaren oud, maar stemmen weinig hoopvol. Minder dan 25 procent van de muziek die op de Nederlandse radio wordt gedraaid, is afkomstig van vrouwelijke artiesten.
Slechts 14 procent van de 25 duizend componisten en tekstschrijvers die bij Buma/Stemra zijn aangesloten is vrouw. Van alle producers van populaire muziek is 2 procent vrouw. Opmerkelijke cijfers, aangezien meer vrouwen dan mannen afstuderen aan conservatoria en andere muziekopleidingen.
Rolmodellen nodig
Je zou podia en festivals kunnen verplichten om meer vrouwen te programmeren, maar dat is slechts een deel van de oplossing. Het begint al veel eerder: op school is het nog vaak zo dat meisjes zingen in de band en jongens de instrumenten bespelen.
Het belang van rolmodellen valt niet te onderschatten. Wanneer je als meisje een vrouw achter het drumstel ziet, dan denk je eerder ‘dat wil ik ook!’. En wat als je dochter van 10 vraagt of ze op DJ-les mag, of drummen? Zeg je dan ‘tuurlijk lieverd’ of zet je haar toch op pianoles? Laat meisjes zien dat ze alles kunnen worden, ook producer en radio-DJ, componist of dirigent.
Vanuit het idee van rolmodellen maakten wij in 2016 met artiestencollectief Fiere Vrouwen onze eerste landelijke theatervoorstelling. Met liedjes over bijzondere vrouwen wilden we mensen inspireren en kennis laten maken met verhalen die niet altijd in de geschiedenisboeken staan.
Ook grote artiesten strijden voor rolmodellen. Dua Lipa zei tijdens het uitreiken van een Grammy in 2020: “Er zijn zoveel uitmuntende vrouwelijke producers, artiesten, songwriters en technici. Als jij in de muziekindustrie zit en je iemand inhuurt, richt je blik op de geweldige, getalenteerde vrouwen die er zijn.”
Gelukkig zijn er in Nederland vele initiatieven om gelijkheid in de muziek te bevorderen. Het Keychange Initiative stimuleert festivals en labels om gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen te waarborgen. Noorderslag is hierbij aangesloten. Women in Music creëert kansen voor vrouwen in de sector. Rise-up organiseert netwerkevenementen en de DJ School Nederland heeft speciaal voor vrouwen een DJ-producer cursus.
Rechtvaardige industrie
Zulke initiatieven zijn in onze ogen nog steeds hard nodig. Daarom werken ZOJazz Stage, het nieuwe jazz en wereldmuziekpodium in Amsterdam-Zuidoost, en stichting Fiere Vrouwen samen om vrouwen in de muziek zichtbaarder te maken. En we roepen iedereen in de muzieksector op om dat ook te doen. Dus, steun je vrouwelijke collega, deel haar aankomende concert!
Muziek heeft de kracht om te verbinden, te inspireren en te veranderen. Laten we die kracht gebruiken om een inclusieve industrie te creëren. We dromen van een muziekindustrie waarin talent de bepalende factor is voor succes. Een wereld waarin concertprogramma’s een evenwichtige representatie tonen en radiostations vrouwelijke artiesten net zo vaak draaien als mannelijke. Laat iedereen die van muziek houdt zich hiervoor inzetten.
Louise Hensen – jazz zangeres en artistieke leiding Fiere Vrouwen
Saskia Schalekamp – songwriter en zakelijke leiding Fiere Vrouwen
Graziella Hunsel – jazz zangeres en directeur ZOJazz Stage
Source: https://www.trouw.nl/opinie/vrouwen-in-de-muziek-help-elkaar-aan-meer-roxy-dekkers~b7bdc25b/